Am vizitat nordul Angliei – Partea 2

20230506 160202

Cum spuneam în articolul anterior, am petrecut o scurtă vacanță de o săptămână în nordul Angliei, timp în care am vizitat câteva obiective turistice.

Ziua 1 – Whitby

Whitby

Whitby este un oraș port la Marea Nordului, cunoscut pentru Whitby Abbey, ruinele unei mănăstiri gotice din secolul al VII-lea, care a servit și ca sursă de inspirație pentru faimosul roman ”Dracula”, al lui Bram Stoker.

În zilele noastre portul este folosit mai mult în scop turistic decât comercial, turiștii având posibilitatea de a face o călătorie pe mare cu diferite tipuri de ambarcațiuni, la prețul de 10-20 lire de persoană. Ultima călătorie are loc în jur de ora 16:00 din cauza mareei care nu mai permite trecerea vaporașelor pe sub pod, nivelul apei crescând considerabil la această oră.

faleza Whitby

Pentru mine, a fost a doua oară când am vizitat Whitby și dacă în urmă cu doisprezece ani am vizitat doar ruinele mănăstirii și m-am plimbat pe câteva străduțe, de data aceasta am ajuns pe faleza mării, de unde priveliștea este superbă, singurul inconvenient fiind vântul foarte puternic. Neapărat trebuie să ai capul acoperit și o jachetă windproof, altfel vizita la Whitby nu o să ți se pară atât de plăcută și o să îți amintești doar că bătea vântul și îți era frig.

Whitby, bijuterii jet

Plimbându-ne pe străduțele cu aspect medieval de la baza mănăstirii, am descoperit foarte multe magazine de bijuterii ce vindeau cercei, brățări sau coliere confecționate dintr-un material numit ”jet”, de care nu mai auzisem până atunci. Într-unul dintre aceste magazine funcționează și un mic muzeu cu intrare gratuită, dedicat acestor tip de bijuterii, despre care aveam să aflu că sunt confecționate dintr-un material organic, format din lemn fosilizat, asemănător unui cărbune și că au devenit foarte populare în rândul britanicilor în timpul epocii victoriene. Acestea se remarcă nu numai prin eleganță, ci și prin prețul destul de piperat pe care îl au.

fish and chips

Iar dacă ajungi la Whitby, să nu ratezi o porție proaspătă de Fish&Chips. Părerea mea este că o porție ajunge la două persoane, însă am rămas uimită să aflu că un britanic obișnuit poate mânca de unul singur acea porție.

În următorul articol, ziua 2 a vizitei în nordul Angliei, voi povesti despre vizita la castelul Alnwick – una dintre locațiile în care s-au filmat câteva dintre scenele filmului Harry Potter.

One response to “Am vizitat nordul Angliei – Partea 2”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *