Am vizitat nordul Angliei – Partea 6

york

Și iată că au venit și ultimele zile de concediu în nordul Angliei, a trecut și încoronarea regelui, oamenii au și uitat, și-au despodobit casele și curțile de steagurile fluturânde, iar noi urma să vizităm orașul York.

Cu o oră înainte de a pleca la gară, am primit un email și o notificare în aplicație că s-a anulat trenul. Panică! Nu știam ce să facem. Prietenul nostru la care eram cazați ne-a ajutat să facem o cerere de rambursare prin aplicație, apoi a sunat la suport pentru a se asigura că cererea este înregistrată, ceea ce se și întâmplase deja. Am primit rambursarea după aproximativ două zile.

Între timp, din fericire, am găsit alt tren către York și am luat biletele pe loc, puțin mai scump.

Ziua a 6-a – York

20230511 122022

La fel ca în ziua precedentă a plouat toată ziua de cum am pus piciorul jos din tren. Am ieșit din gară și am fost întâmpinați de autocarele turistice de unde puteai să îți iei o călătorie prin punctele de atracție ale orașului York.

Deși i-am spus ghidului turistic că preferăm să ne plimbăm pe jos, acesta ne-a oferit gratuit o hartă a orașului York.

Am început prin a vizita Museum Gardens, un loc plin de verdeață și de istorie, unde se pot vedea încă ruinele de piatră ale unor vechi construcții romane.

Un bilet de intrare la muzeu costa 8 lire dacă este achiziționat online și 9,5 lire la fața locului.

york museum gardens

La ieșirea din grădini poți urca direct pe zidurile care împrejmuiesc centrul orașului și poți face o plimbare de jur împrejur doar pe ziduri.

city walls
20230511 132341

După o plimbare de aproximativ zece de minute pe ziduri, am ajuns în centru. Pentru pasionații de aeromodele, chiar la coborârea de pe zid, mai exact zona Monk bar este un magazin dedicat aeromodelelor.

De aici, ne-am îndreptat către Yorkminster Cathedral, impresionantă ca mărime și arhitectură, însă, în ziua în care am vizitat-o noi, mai mult de jumătate din exteriorul acesteia era acoperit de schele și se lucra la restaurare.

yorkminster
shambles

Biletele de intrare au prețuri diferite în funcție de ce se dorește a se vizita, undeva între 16 și 22 lire. Biletul cel mai scump include și urcarea până în turnul catedralei.

O plimbare prin centrul orașului York și prin The Shambles Market îți lasă impresia că nu mai ești în secolul XXI. Străduțele înguste și arhitectura clădirilor te duc într-o scenă de film din epoca medievală, unde te aștepți ca în orice moment să apară cavalerii pe cal și prințesele în plimbare cu caleașca.

harry potter york

Tot în centrul orașului, imediat după Shambles market, se găsește un magazin de suveniruri pentru pasionații de povești cu vrăjitoare și în mod special Harry Potter.

De aici, poți vizita Jorvik Viking Museum sau te poți plimba pe marginea râului Ouse până la Clifford Tower, o fostă închisoare și York Castle Museum.

20230511 163524

După o plimbare scurtă prin Tower Gardens, aflat în vecinătatea turnului Clifford, am trecut podul peste râu și am urcat din nou pe zidurile orașului pe la Baile Hill, de unde ne-am plimbat și am coborât exact la gară.

york city walls

Excursia în York a fost una scurtă, orașul nefiind unul foarte mare. Părerea mea este că îți ajunge o zi, maxim două să vizitezi tot ce este de văzut.

Ziua 7 – South Park Darlington

st andrew church darlington

În ultima zi de concediu în Anglia am rămas în Darlington, unde am făcut din nou o plimbare scurtă prin centrul orașului, am cumpărat câteva suveniruri pentru prieteni și familie și am intrat în St Andrew’s Church, singura biserică din Anglia care și-a păstrat original acoperișul din secolul al XIII-lea. Acolo am fost întâmpinați de două doamne foarte drăguțe care ne-au invitat să ne semnăm în registrul vizitatorilor.

Apoi am făcut o plimbare prin South Park, cel mai vechi parc din Nord-Estul Angliei, unde am privit rățuștele cum înoată ghiftuite de la toată pâinea pe care le-o dau trecătorii.

south park darlington

Ne-am luat la revedere de la prietenii noștri, iar seara am pornit către aeroportul din Leeds pentru a ne întoarce acasă.

Pentru mine a fost o excursie memorabilă nu doar din prisma faptului că Anglia este țara mea de suflet și cred că într-o viață anterioară am locuit acolo, dar și pentru temperatura optimă de vizitat locuri noi, chiar dacă a plouat mult. În schimb, soțului meu nu i-a plăcut atât de mult, i-a fost frig, a răcit puțin, nu îi place ploaia și nu i-a plăcut faptul că nu am reușit să vizităm mai multe din cauza faptului că la fiecare jumătate de oră trebuia să ne adăpostim undeva de ploaie, hainele și șosetele ne erau ude, iar engleza pe care o știam noi de acasă, nu se potrivea deloc cu engleza vorbită în Anglia în popor.

Următoarea destinație de bifat pe lista noastră ar mai fi Londra.

Până atunci, farewell my darling England, until I’ll visit you again!

One response to “Am vizitat nordul Angliei – Partea 6”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *