La invitația unor prieteni, eu și soțul meu am ales să petrecem o scurtă vacanță de o săptămână în nordul Angliei, fiind cazați la prietenii noștri, mai exact în orașul Darlington din ținutul Durham.
Darlington, numit de către localnici “Sweet Darlo” este un oraș de tip târg, primul oraș din lume care a avut o linie de cale ferată construită din fier și prima locomotivă cu aburi pe o linie de cale ferată destinată pasagerilor.
De aici poți ajunge în aproximativ 2 ore și jumătate cu trenul, atât în Londra, cât și în Edinburgh, două dintre cele mai frumoase capitale ale lumii. Însă tot de aici se poate ajunge și în alte zone istorice din nordul Angliei, o parte dintre acestea având ocazia să le vizitez în această vacanță, în care am încercat să cuprind cât mai multe locuri noi.
Care este cea mai avantajoasă cale de a ajunge din România în nordul Angliei?
Aeroporturile au săptămânal zboruri din România spre Anglia, iar dacă achiziționezi biletele de avion din timp, poți prinde un preț chiar acceptabil până în 450 RON de persoană pentru o călătorie dus-întors.
Din experiența mea pot spune că există două variante de a ajunge în nordul Angliei și voi face aici referire la Darlington.
Prima ar fi cea avantajoasă ca preț, dar mai puțin convenabil ca timp și distanță. Zborurile către Londra – Luton sunt destul de convenabile la preț, pe Wizzair sunt uneori zboruri și la 99 RON, iar de acolo o călătorie cu autocarul care se poate rezerva în prealabil pe site-ul National Express este undeva la 30 – 40£. Biletele se pot achiziționa chiar și din aeroport de la ghișeul companiei. Autocarele pleacă din fața aeroportului și rutele sunt bine evidențiate, deci e cam imposibil să ratezi autocarul. Dezavantajul la această variantă este timpul și distanța, deoarece după o călătorie de 3 ore cu avionul, urmează o călătorie de aproximativ 6 ore cu autocarul, cu o schimbare de autocar în stația din Milton Keynes.
A doua variantă, mai avantajoasă ca timp, dar nu și ca preț, este zborul către Leeds, biletele de avion fiind puțin mai scumpe decât pe varianta Luton. De la aerportul din Leeds până la Darlington, o călătorie cu autocarul durează în jur de 3 ore cu o schimbare în centrul orașului Leeds, iar cu mașina în jur de o oră.
Noi am ales a doua variantă, cu zbor de la Cluj Napoca la Leeds și din fericire prietenii noștri ne-au așteptat cu mașina la aeroport. Singurul inconvenient a fost că avionul a avut întârziere o oră și jumătate, însă acest fapt s-a datorat motivului că a doua zi era încoronarea Regelui Charles, lucru pe care noi nu l-am știut la momentul în care am rezervat zborul.
Deși odată cu Brexit, Marea Britanie nu se mai află în UE, turiștilor li se permite să intre în țară pe baza pașaportului și să stea pe teritoriul acesteia până la șase luni. Cu toate acestea, există cazuri în care unor persoane nu li se permite intrarea pe teritoriul Angliei deși au toate actele în regulă și am asistat la un astfel de eveniment chiar în aeroport la aterizare. Cele două doamne care au fost întoarse nu vorbeau deloc limba engleză, nu aveau cum să își demonstreze intențiile cu care doreau să intre în Anglia și nu aveau nici bilet de întoarcere în România.
Până la urmă, întrebările care se pun la control pașapoarte sunt doar niște întrebări banal de simple de genul ”Care este scopul călătoriei?”, ”Cât plănuiești să stai?”, ”Ai prieteni sau familie aici?”.
În partea a doua a articolului voi povesti despre locurile pe care le-am vizitat chiar dacă vremea nu a fost prietenă cu noi și, cred că am prins cea mai ploioasă săptămână din anul acesta în Anglia.
One response to “Am vizitat nordul Angliei -Partea 1”
[…] spuneam în articolul anterior, am petrecut o scurtă vacanță de o săptămână în nordul Angliei, timp în care am vizitat […]