Am vizitat nordul Angliei – Partea 3

castelul alnwick

Înainte de a începe să povestesc despre vizita la castelul Alnwick, țin să precizez că în Anglia dacă nu ai mașină, este aproape imposibil să te deplasezi dintr-un oraș în altul. Există și varianta transportului în comun care este foarte bine organizat, însă destul de scump, deși totodată și costurile parcării sunt destul de ridicate și nu prea găsești parcare fără plată.

Pentru a putea conduce în Anglia, întrucât se conduce pe partea cealaltă a drumului, iar mașinile au volanul pe dreapta, este de ajuns permisul de conducere eliberat în România. Șoferul trebuie doar să încheie o poliță de asigurare oligatorie care să acopere orice eventual incident în trafic și din câte am înțeles ar fi destul de costisitoare o astfel de asigurare. Ar merita pentru persoanele care intenționează să petreacă mai mult timp în această țară. Noi am ales transportul în comun, atunci când prietenii noștri nu au mai avut disponibilitate să ne ducă cu mașina.

Ziua 2 – Castelul Alnwick

Cu siguranță fanii universului Harry Potter își amintesc scenele din film în care elevii Școlii de Vrăjitorie Hogwarts învață să zboare pe mătură. Nu mulți știu că acele scene au fost filmate în curtea interioară a castelului Alnwick.

alnwick, castel, harry potter, zbor pe matura

Castelul Alnwick este o fortăreață medievală din nord-estul Angliei deținut încă de Ducii de Northumberland, în comitatul cu același nume. Grădinile acestuia se întind pe 20 de hectare, împărțite pe zone tematice. Ca să reușești să vizitezi și castelul și grădinile în aceeași zi trebuie să ajungi devreme, altfel la ora 17 se închide, ca toate obiectivele turistice din Anglia, de altfel.

gradinile alnwick

Din păcate noi nu am reușit să vizităm decât castelul pentru că ne-am trezit destul de târziu, iar din Darlington până la Castelul Alnwick faci cam 1 oră și jumătate cu mașina.

Biletele pentru grădini se achiziționează separat de cele pentru castel. Cel mai indicat este ca biletele pentru castel să fie achiziționate online direct de pe site-ul castelului, astfel se economisește și timp cu statul la coada ghișeului de bilete. Un bilet de adult costă 19,5 lire și are o valabilitate de 12 luni cu intrări nelimitate pe această perioadă. Biletul se emite per persoană și nu poate fi transmis altei persoane.

harry potter, zbor pe matura, hogwarts

De cum intri pe poarta castelului, vei observa că încă se mai țin lecții de zburat pe mătură în curtea interioară și conform exclamației soțului meu ”Vrăjitoarele există! Știam eu!”.

Lecția de zbor pe mătură durează în jur de 25 de minute, iar biletul se achiziționează de la cei doi profesori.

alnwick, raul Aln

În curtea interioară se pot vizita turnurile zidului înconjurător unde sunt expuse diferite arme, machete ale zonei, obiecte istorice descoperite în zonă sau se poate face o plimbare pe marginea zidului care, cândva, folosea ca zid de apărare.

Interiorul castelului este impresionant, totul fiind păstrat ca în urmă cu sute de ani. Există o încăpere, unde, pe toți pereții, inclusiv pe tavan, sunt expuse arme din diferite secole, în altă încăpere se poate vedea mobilierul sculptat manual din secolul al XVII-lea, adus din Franța și diferite articole de îmbrăcăminte a ducilor și duceselor de-a lungul timpului, iar în fiecare încăpere sunt tot felul de animale împăiate, taxidermia fiind pasiunea actualei Ducese de Northumberland, Jane Percy. Colecția acesteia este considerată cea mai mare colecție de animale împăiate din Marea Britanie și este expusă în interiorul castelului Alnwick. Din păcate fotografiatul în interiorul castelului este interzis.

Însă ce m-a impresionat foarte mult, era cartea de oaspeți expusă într-o vitrină, deschisă la pagina pe care s-au semnat Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philipp în vizita lor la castelul Alnwick. Doar gândul că pășesc pe aceleași culoare și covoare pe care au pășit regi și regine și mă aflu în locuri în care s-a scris istorie, m-a făcut să mă simt de parcă aș fi fost parte din acea istorie.

Curtea castelului se continuă printr-o curte exterioară mai existinsă, unde se fac proiecții de filme sau desene animate pe un ecran imens. De aici se poate ajunge în zona deschisă a magazinului de suveniruri, cofetărie, cafenea și restaurant.

caleasca

Tot aici este expusă caleașca utilizată pe vremuri de ducii de Northumberland, păstrată în stare impecabilă. În continuare se trece în zona fostelor grajduri, care acum este utilizată pentru diferite jocuri pentru copii și se numește Dragon Quest.

Tot din curtea exterioară se poate ieși către centrul orașului Alnwick sau se poate vizita muzeul fusilierilor, unde poți citi poveștile impresionante de viață ale unora dintre soldați, poți vedea obiectele care le-au aparținut și poți citi scrisorile de dragoste din război.

alnwick, tunuri

Curtea exterioară este legată de curtea interioară printr-o terasă, unde sunt expuse tunurile de apărare îndreptate spre pajiștea aflată dincolo de râul Aln, iar la râu se poate ajunge pe o potecă care pornește de lângă poarta de intrare principală a castelului.

casa de lemn, alnwick

La ieșirea către parcare, se poate vizita și casa de lemn care, arată ca scoasă dintr-o poveste cu zâne. În interiorul acesteia funcționează un restaurant, însă prețurile sunt destul de ridicate, o porție de friptură ajungând și la 80 lire de persoană.

casa de lemn, alnwick

Crengile au crescut de-a lungul pereților, iar in interior trunchiurile copacilor se înalță prin acoperiș făcând să pară că întreg locul s-a contopit cu natura. Podeaua de lemn troznește la fiecare pas și se simte foarte puternic mirosul de lemn vechi și ud cu un iz de pădure într-o zi ploioasă de vară.

În spatele acesteia, la momentul în care am vizitat noi castelul, se finaliza construcția celei mai mari structuri de joacă pentru copii din lume, satul magic ”Lilidorei”, care urma să își deschidă porțile din luna Iunie 2023.

alnwick, lilidorei

Și încă un loc, pe care din păcate nu am reușit să îl vizitez dar mi-aș fi dorit pentru că se afla pe traseul dintre Darlington și Castelul Alnwick este Muzeul Beamish, un loc în care te întorci în timp, fără tehnologie și unde ai ocazia să te îmbraci și să trăiești pentru o zi ca în secolul XIX. Dar, poate cu altă ocazie.

One response to “Am vizitat nordul Angliei – Partea 3”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *