De ce am ales Jasna Ski resort ca și destinație în 2023?

Varful Chopok, Jasna, Slovakia

După o încercare nereușită în Bansko anul acesta (lipsă de zăpadă), la sugestia soției am studiat puțin ce opțiuni există la o zi distanță de România, unde am putea skia.

După accesarea site-ului jasna.sk paginile mele de social media au fost pline de mesaje promoționale cu “Zăpada? Avem!”, acesta fiind și motivul pentru care ne-am orientat către această destinație.

Locație: Jasná, Demänovská Dolina, Slovakia

Panorama din vârful Chopok

Cazare: foarte scumpă în stațiune, dar prețuri foarte acceptabile în orașul apropiat la doar 16 km distanță în Liptovský Mikuláš, Slovakia. Noi am găsit cu 145 euro/apartament 2 persoane 5 zile pe booking.com, la stațiune era aproape 1500 euro la multe stele.

Accesul la stațiune: există skibus, dar circulă din 15 în 15 (sau 30-30) de minute, este contra cost conform site (*aici corectie conform feedback pe social media: “Autobuzul este pe gratis noi nu am plătit nimic”), și sunt mai mulți în stații decât încap, nu e recomandat. Urcare cu mașina a fost soluția pentru noi, am pornit la 7:40 și se ajunge în 25-30 minute. Drumul este curățat și dat cu nisip, nu alunecă și se poate urca în siguranță, este foarte circulat.

Parcare: există mai multe parcări amenajate cu taxă. Noi am parcat în prima zi în P1, am plătit 10 euro. Pe site unde am luat GoPass scria că parcarea va fi 7 euro daca am gopass, totuși taxatorul nu era interesat și a cerut 10, era acceptabil totuși să știu ca mașina este într-un loc sigur.

A doua zi am parcat înainte de P1, pe stânga este o mini parcare de obicei plină, am luat ultimul loc (am pornit cu 10 minute mai devreme), acolo nu era desemnată nici o parcare dar a venit un tip pentru colectare taxa. El m-a întrebat de GoPass, și a cerut doar 7 euro, avand GoPass de 4 zile. Se poate achita cu card și se dă bon. Următoarele zile am parcat cu 30m mai încolo în curba sub pod, acolo nu s-a mai cerut nici o taxa 🙂

Jasna ski map
imagine preluată de pe jasna.sk

Am atașat aici o hartă cu stațiunea unde se văd parcările p1,2,3,4,5

Un lucru bun este că nu există un singur punct de urcare, astfel dacă se parchează la p4-p5, se trece drumul și e acolo ascensor cu scaun, la p3 este alt punct de urcare, în p2 nu am îndrăznit să intru deoarece se coboară pe gheață și se urcă apoi pe un mic deal. p1 recomand, dar nu este unde este pe hartă! p1 s-a mutat conform schiței:

Este și o parcare chiar la Biela Put cu 15 euro super LUX, chiar la telecabină.

Pârtii:

Am urcat cu cabina A3 și am făcut acolo 2-3 coborâri de încălzire pe o pistă prietenoasă pentru începători și intermediari. De acolo se poate ajunge ușor cu B3 sus în mijloc de unde coboară cea mai lungă pârtie albastră 5.

5 este o pârtie bună dar a fost supraaglomerată cu multe mici accidente, am făcut o filmare aici pornind de la Rovná Hola, cu câteva opriri de peisaj:

Aici este o filmare care prezintă panorama fenomenală de sus și coborâre pe 1c, 11a și 5:

Pârtia 1 este marcată roșie cu galben/auriu, am presupus marcarea speciala fiind o pârtie principală, este mai puțin aglomerată și se poate schia foarte fain, am pus aici o coborâre și pe pista 1:

Partea cealaltă a muntelui:

Merită urcat până sus într-o zi frumoasă cu A1, este o cabină interesantă, foarte rapidă care duce până 25 de persoane și merge pe 2 cabluri, am studiat cu multă curiozitate mecanismul de prindere 🙂

Dacă ajungi sus poți șă cobori și pe partea cealaltă, care nu e aglomerată de loc. Aici sunt mai multe pârtii negre și roșii cât și o pârtie albastră 34c. NU RECOMAND începătorilor să coboară aici, este o pistă albastră dar îngustă cu câteva curbe ascuțite și mai înguste. De câte ori am coborât am văzut pe cineva căzut în prăpastie în curbă. Pun o filmare și de aici.

Alte informații:

Prețurile în restaurantele de pe piste au prețuri de 8-15 euro per porție, cafea și capucino la 3-4 euro de obice. Sunt multe magazine și supermarketuri în zonă cu prețuri asemănătoare sau mai mici decât cele din România. În centru în restauraten am văzut mâncare chiezească între 6-9 euro și paste la 9-11 euro în alt restaurant, berea locala (foarte bună) este 2.5 euro în restaurant și 0,8-0,9 în supermarket. Se dă bacșiș separat.

Skipass: recomandat să fie luat online de pe https://www.gopass.travel, se descarcă aplicația și se cumpără prin aplicație sau prin site. La fața locului sunt automate unde se pot ridica cardurile fizice. În mai multe locuri se poate folosi cardul ca un fel de card de puncte ce se vor putea utiliza pe viitor pentru reduceri. Prețul per zi de schiat este variabil în funcție de aglomerație și alți factori. Eu am luat cu 221 euro pentru 4 zile consecutive. Din ce am citit se poate renunța la skipass cu maxim până în 24 ore înainte sau apoi cu dovadă medicală.

Concluzii finale: este o destinație unde vom reveni cu siguranță, în timpul săpătămânii a fost mai puțin aglomerat, dar joi deja parcă erau mai mulți :).

Update 19.02.2023 comentariu: “Trebuie spus ca daca te cazezi in statiune nu gasesti niciun magazin alimentar, sau noi n-am gasit. deci e bine sa ti faci cumparaturile cu atentie, daca n-ai chef sa tot cobori in oras.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *