Am vizitat nordul Angliei – Partea 4

newcastle

După primele zile în care am beneficiat de serviciile prietenului nostru de a ne duce cu mașina, iată că a venit momentul în care el trebuia să se întoarcă la locul de muncă, iar noi să ne descurcăm pe cont propriu. Nu aveam nici cea mai vagă idee cum funcționează transportul în comun la ei, însă la instrucțiunile prietenilor noștri am reușit să ne rezervăm călătoriile pe următoarele zile. În primul rând am instalat pe telefon aplicația trainline, ce include principalele companii feroviare din Anglia și pe care îți poți cumpăra biletele. Ce este de menționat este faptul că fără acel cod QR de bilet nu se poate intra și ieși de pe peronul gărilor.

gara newcastle

În funcție de călătoria aleasă și companie, prețurile pot să difere. La fel și în funcție de clasa aleasă. Un lucru important de știut este că dacă îți achiziționezi biletele cu 4 săptămâni înaintea călătoriei beneficiezi de 50% reducere. De asemenea și dacă le iei cu câteva zile înainte beneficiezi de o oarecare reducere. În orice caz, sistemul lor feroviar este foarte bine pus la punct și foarte rar se întâmplă să nu găsești locuri și iar un alt lucru de menționat, în cazul în care se anulează o călătorie, ești anunțat atât prin email, cât și în aplicație. Apoi, pentru a beneficia de o rambursare, poți solicita acest lucru direct din aplicație. Nu știu care erau șansele, dar am pățit-o cu una dintre călătorii și am primit toți banii înapoi. În unele cazuri îți oferă și un fel de ”compensation”, dacă este anulat prea din scurt și nu îți mai pot oferi altă variantă de călătorie spre direcția respectivă.

Ziua 3 – Darlington

O să fiu destul de scurtă pentru ziua a 3-a, întrucât a fost mai mult o zi de odihnă, plimbare prin centrul orașului Darlington, o vizită la mall-ul Cornmill Shopping Centre și cumpărături la ASDA.

Seara am comandat mâncare chinezească, care nu prea m-a încântat. De altfel pe tot parcursul șederii în Anglia, nu pot spune că m-am bucurat foarte mult de mâncare. Totul este foarte scump, mâncarea nu prea are gust și parcă totul e pe grabă când vine vorba de mâncare. Ce mi-a plăcut în schimb, erau acele Meal Deal unde puteai combina 3 produse la alegere, un fel principal, o băutură și un snack, totul undeva la 3.4 lire.

Ziua 4 – Newcastle upon Tyne

Newcastle este un oraș din nord-estul Angliei, un important centru educațional, cultural și comercial. Se află la o distanță de aproximativ 45 km de Darlington, asta însemnând o călătorie de aproximativ 30 de minute cu trenul .

newcastle castel

Aș putea spune că pentru a vizita principalele atracții turistice din Newcastle ar fi nevoie de cel puțin 2-3 zile, însă doar pentru o plimbare prin partea de centru a orașului ajunge o zi.

După jumătate de oră cu trenul, am ajuns la gară și de acolo am pornit spre primul obiectiv turistic, Castelul din Newcastle.

Nu mi s-a părut că este o clădire impozantă văzută de afară, nu am intrat deși se putea vizita și în interior, doar l-am privit de afară și am citit legendele, însă ce mi s-a părut interesant erau scările și străduțele din jurul lui, care coborau printre case până la râul Tyne.

De acolo puteai să ajungi foarte ușor și să traversezi oricare dintre cele patru poduri, dintre care cele mai cunoscute, fiind embleme ale orașului, Millenium bridge și Tyne bridge.

tyne bridge newcastle

După o plimbare pe lângă centrul de muzică și artă contemporană Sage Gateshead, am traversat Millenium bridge și ne-am plimbat prin Quayside market și apoi pe faleza râului Tyne.

gateshead, sage millenium bridge

Și după cum am eu norocul de multe ori, de aici ne-am rătăcit și am ajuns prin câteva locuri puțin mai dubioase, cu clădiri lăsate în paragină și mult grafitti, dar ne-am redresat rapid ajungând la City Stadium, un loc cu foarte multă verdeață.

Din păcate, toată călătoria fusese planificată din scurt și nu mi-am făcut temele îndeajuns de bine ca să știu că ar fi trebuit să o luăm în cealaltă direcție pentru a vedea lucrurile cu adevărat importante din Newcastle.

newcastle universitate
hancock museum newcastle

Am ajuns într-un final pe lângă Universitate, exact la ora când studenții ieșeau de la cursuri și astfel centrul orașului a devenit viu și plin de agitație.

Am avut ocazia să vizităm The Great North Museum: Hancock cu niște expoziții impresionante, unde intrarea era liberă.

Mi-aș fi dorit să vizitez și Discovery Museum și Life Science Centre, însă după cum spuneam, ne-am rătăcit în direcția opusă, iar acestea la ora 17 s-au închis.

newcastle parc politia calare

După vizita la muzeu, ne-am plimbat prin parcul de lângă Royal Victoria Infirmary unde am văzut pentru prima dată în viață, poliția călare și am rămas plăcut impresionată de cât de frumoși și bine îngrijiți erau căluții, apoi am mai rătăcit puțin pe străzi pe lângă Stadionul Newcastle United FC, am ajuns în Chinatown și de acolo ne-am dus direct la gară.

chinatown

Într-adevăr nu a fost o zi foarte productivă din punct de vedere turistic și nu am apucat să vedem foarte multe, deși am făcut în jur de 40 mii de pași și, nu am putut nici să mă folosesc prea mult de telefon sau GPS pentru că mi s-ar fi descărcat prea repede bateria și aș fi riscat să nu pot mă pot urca în tren fără acel cod QR.

Așa că învățătură de minte, neapărat ca turist îți trebuie o baterie externă sau un încărcător cu adaptor la prizele din Anglia. Adaptor se poate lua cam din orice magazin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *